
מונחי אדריכלות
התמצאות בנבכי המונחים המשמשים את היועצים ובעלי המקצוע - חשובה מאוד לצורך מעורבות אקטיבית בתהליך התכנון והבנייה. בפרק זה מובאים ההסברים לאותם מונחים בסיסיים, המסודרים לפי הא' ב'.
מונחים
אחוזי הבניה
ציון אחוזי הבניה בתב"ע משמש את אדריכל המבנה לקביעת גודלו של השטח העיקרי המותר לבניה על המגרש . לדוגמא:
במגרש של חצי דונם (500 מ"ר ) מותר לבנות 35%.
החישוב יהיה: 500X35%= מ"ר 175.
לרוב מחולקים אחוזי הבניה לכל קומה בהתעמה. אחוזי הבניה בקומת הקרקע יהיו כפופים ל'תכסית' הקרקע.
גובה 0.00
גובה פני הריצוף של קומת הכניסה יחסית לקרקע הטבעית באזור- הגובה יקבע ע"י אדריכל המבנה בתיאום עם הרשויות, ע"מ למנוע 'קפיצות' במראה חזיתות הבתים. בד"כ מוגבל גובה זה ע"י הרשויות ל- עד 120 ס"מ מעל פני המדרכה הקרובה לכניסת המבנה.
'גרמושקה'
תשריט הבקשה להיתר הבניה (מוגש ע"ג גיליון נייר ארוך דמוי אקורדיון) הכולל: שרטוטי הבית השונים בקנ"מ 1:100, חישובי שטחים, מפות, תצהירים וחתימות. ה'גרמושקה' נערכת ע"י אדריכל המבנה ומופקת במכון העתקות על חשבון מבקשי הבקשה. העתקים ממנה יועברו לרשויות השונות לצורך חתימה (פיקוד העורף, כיבוי אש, מנהל מקרקעי ישראל, בזק וכיו"ב).
הוועדה המקומית לתכנון ובניה
בכל אזורי השיפוט פועלות ע"פ חוק ועדות מקומיות האחראויות לנושאי התכנון והבניה. הוועדות הנן הכתובת לקבלת היתרים לבניה חדשה. מעליהן בהיררכיה קיימות ועדות מחוזיות וארציות. ניתן לערער על החלטתה של כל ועדה בפני הסמכות שמעליה ולחילופין, לאחר שמוצו אפשרויות הערר, ניתן לפנות לסעד משפטי.
היטל השבחה
הנו היטל אשר מוטל ע"י הרשות המקומית על בעלי הקרקע, במקרה בו שופרה התכנית לבניין העיר באזור ביוזמת בעלי הקרקע (ע"י אדריכל המבנה, לצורך שיפורי תכנון, באמצעות הקלה או שינוי תב"ע) - או ביוזמת הרשות המקומית (לדוגמא: תוספת כללית, לכל האיזור), באחוזי הבניה המותרים/ בקומות נוספות וכד.
ההיטל מחושב ע"י שמאי הרשות לפי עליית ערך הקרקע בעקבות השינוי. את השתלום גובה הרשות במקרה של בניה, או במקרה של מכירת הקרקע. במקרה זה, ע"פ החוק., היטל ההשבחה אמור להיות משולם ע"י מוכר הקרקע במידה וחויבתם בהיטל השבחה - דעו : יש אפשרות להיעזר ב"שמאי מכריע".
עד לאחרונה, היו היזמים מחוייבים לבחור שמאי מרשימת הבוררים של הרשות. הבעיה הייתה שלא היה קיים הסדר לעניין בחוק תכנון ובניה, והיה קיים תמיד חשש שבשל העובדה שהרשות מפנה אליו בוררויות באופן קבוע (עם שכר נדיב בצדן), הוא עלול לחשוש לפסוק כנגדה.
לאחרונה (יוני 08') אושרה הצעת חוק להסדרת הנושא: הרשימה תורכב ע"י שר המשפטים, השכר יקבע ע"י תקנות ברורות, ולשמאי לא יהיה קשר ישיר עם הרשות, או חשש כלשהו מהסרתו מהרשימה עקב פסיקה כנגדה.
היתר בניה
היתר הבניה ניתן ע"ג תשריט ('גרמושקה') אשר ייערך ויוגש ע"י ארדיכל המבנה ויכלול את תוכניות המבנה. קבלת היתר בניה מהוועדה המקומית מותנית במילוי דרישות שונות ובאישורן של רשויות רבות (פירוט בהמשך). טרם קבלת ההיתר אסור להתחיל בעבודה מכל סוג שהיא באתר. תוקפו של היתר בניה- שנה בלבד, אך עם תחילת הבניה מוארך תוקפו אוטומטית ל-3 שנים.
הפקעה
לרשות המקומית יש סמכות להפקיע מכל מגרש שטחים לטובת הציבור. ההפקעות הנפוצות הן לצורכי הרחבת כביש או מדרכה. ניתן לבדוק זאת בכל וועדה מקומית. במידה והוכרזה הפקעה בזמן היותכם בעלי המגרש תוכלו לזכות בפיצוי כספי. גם כאן ניתן להיעזר בשירותיו של שמאי מכריע לקביעת הפיצויים (ראה "היטל השבחה")
הקלה
לעיתים אדריכל המבנה ינחה את היזם לבקש מהרשות הקלות שונות (תלוי בסוג התב"ע)- לפלוש מעבר לקווי הבניין, להעביר אחוזי בניה מקומה לקומה וכיו"ב. הקלות אלו נחוצות במקרה שתכנון אדריכלי אופטימלי אינו אפשרי, בתנאי התב"ע הנוכחיים, בשל נתוני שטח בעייתיים (לדוגמא- מגרש צר מדי).
קבלת ההקלה כרוכה פרסום בעיתונות ומחייבת בד"כ תשלום של היטל השבחה לרשות. ישנם מיקרים בהם הרשות אינה מאשפשרת לשנות את התב"ע באמצעות הקלה (לדוגמא: כאשר מבקשים תוספת כללית באחוזי הבניה, או חריגה של מעבר ל- 10% בקווי הבניה). במקרים אלה- יש לבצע הליך לשינוי התב"ע, הליך ביוקרטי ארוך ויקר למדיי.
ראה מדריך לנושאי הקלות, חישובי שטחים, סטיייה ניכרת
ממ"ד
דרישה למרחב מגורים מוגן מתבצעת בעת בקשה לתוספת בניה של מעל 12 מ"ר לבית ישן, או בעת בניית מבנה חדש. פיקוד העורף דורש שהממ"ד יהיה בעל שטח מינימלי של 9 מ"ר נטו (וברוחב מינימלי של 160 ס"מ). במבנים ציבוריים יוקם חדר מוגן גדול יותר, ובעל שירותים כימיים. במבנים רבי קומות הדרישה הנה שכל חדרי הבטחון ימוקמו האחד מעל לשני.
אדריכל המבנה מחוייב לתכנן את הממ"ד עם חלון הדף, דלת הדף ושני צינורות אוורור. כמו כן מחויב הממ"ד בקירות מבטון מזויין, בטיח מיוחד , בקיר הדף אל מול הדלת, ואין להתקין בו אביזרים סניטרים עם מים זורמים.
עובי קירותיו של חדר הבטחון נע בין 20 ס"מ ל-50 ס"מ, בהתאם למיקומו הגיאוגרפי של המבנה.
לממ"ד מעמד תכנוני מיוחד והוא 'מזכה' את המבנה ב 12 מ"ר אשר נחשבים כשטח שירות, ולא כשטח עיקרי לצורך אחוזי הבניה. במידה והממ"ד גדול יותר- היתרה מחושבת כשטח עיקרי. לעומת זאת- אין הממ"ד פטור מארנונה על שטחו.
ראה מדריך לנושאי התגוננות: תכנון/ בניית ממ"ד
לגבי גאז הראדון: נדיר שגאז זה מצוי בריכוזים גבוהים. הגאז, הנפלט מקירותיו של הממ"ד, נוטה להוות סכנה בעיקר במקרים בהם הממ"ד אינו מאוורר כיאות, או שהוא מצוי בקומת המרתף. בכל מקרה של ספק, יש להזמין חברה המתמחה במדידת שיעור ריכוז הגאז.
מעקה תקני
בכל מקום בו קיימים הפרשי גבהים העולים על 60 ס"מ (בתוך בניין) ו- 100 ס"מ (מחוצה לו) יותקן מעקה תקני. המעקה הקל או הבנוי יהיה בגובה 1.05 ס"מ לפחות מפני הריצוף. מעקה קל יותקן כך שכדור בקוטר 12.5 ס"מ לא יוכל לעבור בין חלקיו ומרוחיו. על מנת למנוע אפשרות של טיפוס- יהיו בו רק 2 אלמנטים אופקיים והמרווח בין האלמנט התחתון לזה העליון יהיה 90 ס"מ לפחות.
מפת מדידה
מפה טופוגרפית בקנ"מ 1:250 הנערכת ע"י מודד מוסמך וכוללת את המגרש והאזורים הנושקים לו, תוך ציון גבהיי הקרקע ומידות נוספות. תוקפה של המפה הנו לחצי שנה בלבד. מעבר לתקופה זו לא יוכל אדריכל המבנה להגישה כנספח לבקשה להיתר הבניה.
חשוב לדעת כי המודד נדרש להגיע לשטח מספר רב של פעמים (לפני הגשת הבקשה להיתר בניה, לצורך מיקום יסודות המבנה, לאחר יציקת הרצפה הראשונה ולצורך טופס 4 לאכלוס) - ולכן וודאו עמו מראש את עלותם של כל הביקורים.
בקשו מאדריכל המבנה להמליץ לכם על מודד טוב: מדידה לא מצועית גורמת לא פעם לעיכובים בתהליך התכנון ואף למיקום לא נכון של המבנה בשטח.
נסח טאבו
מסמך הניתן ע"י משרדי הטאבו הממשלתיים. במסמך, שתוקפו חצי שנה, מפורטים שמות בעלי הקרקע החוקייים. ללא מסמך זה- או, לחילופין, חוזה מול מנהל מקרקעי ישראל - לא תקבל הוועדה לתכנון ובניה מאדריכל המבנה את הבקשה להיתר. במידה וישנם מספר בעלים יש לבקש נסח טאבו מרוכז של כולם.
פיקוח עליון
אדריכל המבנה אחראי בפני הרשויות על בנייתו של המבנה ע"פ תנאי ההיתר. הפיקוח כולל מספר ביקורות: בעת מיקום היסודות, בעת יציקת רצפת ה- 0.00, בעת גמר השלד ובגמר הבניה. הדוחות יועברו לוועדה ויכנסו לתיק הפיקוח. אי ביצוע הביקורות יגרום להוצאת צו מנהלי להפסקת עבודות הבניה.
יש להדגיש כי פיקוח זה, להבדיל מפיקוח צמוד של מפקח בניה (ראו במאמר נפרד), אינו על איכותה של הבניה, אלא רק על התאמתה להיתר שניתן. למרות זאת, אדריכלים רבים נוהגים לבקר בשטח בכל עת בה הם נחוצים.
פתרון חניה
ע"פ החוק , במבנה פרטי ששטחו עד 120 מ"ר מחויב אדריכל המבנה לתכנן לפחות מקום חניה אחד בשטח המגרש. במבנה ששטחו מעל 120 מ"ר, קיימת דרישה לתכנון של חניה כפולה. חניה מקורה - נחשבת כשטח שירות ותחשב לצורך אגרות למיניהן. במבנה רבקומות הדרישות דומות, אך במקומות מסויימים, בהם לא ניתן לבצע חניון תת קרקעי, ניתן לשלם "כופר חניה" כתחליף.
קווי בניין
מציינים את המרחק המינימלי הנדרש בין המבנה לבין גבולות המגרש. המשמעות היא שהאדריכל יוכל לתכנן את המבנה רק בתוך מלבן מסוים, המרוחק מגבולות המגרש כ- 3 עד 6 מטר.
רום, שלח, פודסט
מונחים המגדירים את מבנה מהלך המדרגות במבנה. רום: גובה המדרגה. שלח: עומקה של המדרגה (הרום והשלח חייבים להיות קבועים בכל המהלך). הנוסחה הקובעת את המידות של הרום והשלח: 2- רומים + שלח אחד = 61-63 ס"מ.
מהלך סטנדרטי יהיה ברוחב 90 ס"מ לפחות, המדרגות יהיו, בד"כ, בעלות רום של 17 ס"מ, שלח של 29 ס"מ ופודסט בעומק של 90 ס"מ לפחות. פודסט: משטח הדריכה המחלק את מהלך המדרגות לצורך מנוחה. עומקו לא יפחת מרוחב המדרגות. מספר המדרגות המנימלי במהלך מדרגות הנו- 3. מספר המדרגות המקסימלי בכל מהלך- 16.
שטח עיקרי
שטח מקורה המשמש למטרות מגורים ומחושב בהתאמה לאחוזי הבניה. הגדרות השטח העיקרי הוחמרו לאחרונה: ישנן וועדות המחשבות כשטח עיקרי כל שטח מקורה, אפילו אם הוא בתוך חלל הרעפים, בתנאי שגובהו יותר מ 1.80 מ'.
השטח העיקרי מחושב ע"פ המידות החיצוניות של המבנה (כולל שטח הקירות החיצוניים). שטח חדר המדרגות במבנה רב קומתי ירד רק פעם אחת מהחישוב הכולל.
שטח שירות
שטח למטרות אחסנה, שטח המיועד למערכות טכניות, או בליטות במבנה היוצרות מתחתן שטח מקורה (לדוגמא: קירוי בכניסה).
שצ"פ / שפ"פ
לרשות יש סמכות לקבוע, תוך שיפוי מתאים, כי חלק ממגרש מסוים יהפוך לשטח ציבורי, או פרטי, פתוח. המשמעות היא כי הבניה אסורה בחלק זה. ישנן פרשנויות משפטיות הקובעות כי למרות זאת, אחוזי הבניה היחסיים יוכלו לעבור מהשטח הפתוח לשטח המותר לבניה.
תב"ע
ראשי תיבות של "תכנית לבניין עיר". התב"ע משמשת את הרשות ואת אדריכל המבנה לצורך התכנון. התב"ע כוללת תקנון המפרט את כל הגבלות הבניה הקיימות באזור בו מצוי המגרש: מס' יחידות הדיור המותר בשטח, אחוזי הבניה, שטחים עיקריים, שטחי שירות, תכסית הקרקע, קווי הבניין, גובה המבנה, אפשרות למרתף, פתרונות חניה ועוד.
התב"ע מכילה בנוסף תשריט של האזור, הכולל כבישים קיימים ומתוכננים, הפקעות לצורכי ציבור, שטחים ירוקיםם ועוד. נתוני התכנון של התב"ע יוגשו ליזם באמצעות "דף מידע" (המחויב באגרה של 150 ש"ח לערך). שינוי או שיפור התב"ע מחייב, לרוב, הטלת היטל השבחה. שינוי התב"ע יבוצע במידה ואין אפשרות לבקש "הקלה" (ראה להלן).
תכסית הקרקע
ציון תחסית הקרקע בתב"ע משמש לקביעת השטח הבנוי אותו ניתן לבנות בקומת הקרקע- או במילים אחרות: עד כמה ניתןלפרוש את המבנה ע"פ הקרקע.
גם אם הגבלה זו או אחרת בתב"ע נראית, במבט ראשון, כפגיעה מצד הרשויות בזכויות קניין פרטיות, הרי שבראייה כוללת- למגבלות אלו תפקיד מרכזי בהתוויות אופיו של האזור ובשמירה על מרקם החיים שלו, בין אם הוא כפרי או עירוני.
איך להגדיל את המכירות שלך בעסק?
שלב שלישי
תפתחי עכשיו יומן ותסגרי בלוקים של שעות. ככהפשוט.
ובימים שאין לך לקוחות, תכניסי עבודה במשרד, זמן שיווק,
תכתבי תכנים מראש, תפתחי מוצרים, תיצרי קשר עם
שיתופי פעולה מתאימים וצחשבי איפה את תקועה ומתקשה
בטודעה שלך ועל מה כדאי לך לעבוד בנושא.
שלב שני
לאחר מכן, תיפגשי עם חברים, תעשי שיחות ומה שאת רוצה בזמנך הפנוי.
אבל. בזמן שסגור לך ביומןאת על העסק.
בממוצע כדאי לנו להשקיע כמה שעות ביום על העסק.
לבניית אסטרטגיה ברורה, טקטיקות שיווק ומכירה חדשים,
השקעה באתר ותכנים, לשיתופי פעולה, פיתוח מוצרים ורעיונות חדשים,
להתפתחות אישית איפה שאת מרגישה תקועה ורק ככה ובוודאות אני אומרת, העסק שלך ייגדל משמעותית.
בהכנסות שלו ובכמות הלקוחות המדויייקים שאת רוצה.
שלב ראשון
לכל עסק יש את הפונטציאל להצליח, להרוויח ולהכניס כסף.
ההבדל היחידי בינכם הוא המחויובות שלך לעסק.
עסק שלא עובדים עליו לא יגדל. שימי לב עובדים עליו ולא רק בעסק.
תגדירי לך שעות עבודה, כאילו שאת שכירה בעסק רק שהפעם זה בעסק שלךל.
לדוגמא ימים ראשון עד חמישי
שעות 8:30 – 16:00 או 16:00-20:00 מה שבא לך ובזמן הזה,
את מקבלת לקוחוץ, כותבת תכנים, מפתחת מוצרים ומדייקת אותם,
לומדת או משתפרת בכלים עסקיים וכו…
יחסי ציבור
מה יותר טוב פרסום או יחסי ציבור?
התשובה צריכה להתייחס למטרות שלכם. אם המטרות שלכם הינן להשיג אפקט מדויק וספיצי, אפקט מהיר וגדול וכל אלו בשליטה מלאה, רק פרסום יוכל לספק לכם אותה (או אמצעי שיווק אחרים דוגמת קידום מכירות). אך אם המטרה שלכם היא להשיג אימפקט בעל ROI גבוה (זול יחסית להשפעה שלו), להעביר מסרים בצורה עמוקה יותר (שפרסומות מתקשות להעביר כי הן נחשדות מראש כמוגזמות), אזי יח”צ הוא הפיתרון המצוין. רוב החברות משלבות בין פרסום ויחסי ציבור, ואם אתם משקיעים בשיווק, כדאי לכם לשלב גם כן. בשנים האחרונות תקציבי יחסי הציבור גדלו, מתוך אמונה שהאפקטיביות שלהן, בעיקר על רקעהתפכחות צרכנים מפרסומות, גדלה.
איך מודדים הצלחת קמפיין יחסי ציבור?
בהחלט ניתן למדוד קמפיין יחסי ציבור. דרך המדידה תלויה במטרות שלכם. הדבר החשוב ביותר למדוד, הוא ההשפעה על המכירות שלכם, השפעה על המודעות והאהדה למותג. את הראשון ניתן לעשות על ידי ניתוח שינוי במכירות (למשל גידול במכירות בעיר שבה הופיע אייטם חיובי במקומון עליכם, גידול בשיחות למוקד המכירות בשעות שלאחר הופעת אייטם בטלוויזה וכו’). את השני ניתן לעשות באופן קבוע ומחזורי אחת לכמה חודשים, באמצעות סקרי מודעות ואהדה בקרב קהל היעד שלכם. שימו לב כי לעיתים קשה להפריד בין השפעת אמצעי שיווק אחרים הפועלים במקביל ליחסי הציבור. אבל קשה, אין משמעו בלתי אפשרי, תמיד ניתן לבודד את האייטם המסוין ולראות השפעתו, ומכך להסיק לגבי כלל מאמצי היח”צ. ראו גם איך לבחור משרד יחסי ציבור
האם עדיף להעסיק דובר או משרד יחסי ציבור?
דובר ומשרד יחסי ציבור יכולים לבצע את אותה העבודה או עבודה משלימה. תהליך הטבעי לחברה המתחילה בפעילות עסקית הוא לשכור חברת יחסי ציבור, לאחר שהחברה גדלה היא יכולה לשכול להעסיק דובר במקום חברת יחסי ציבור ולחסוך בעלויות, לאחר שהחברה גדלה מאוד היא תעסיק קרוב לוודאי שוב חברת יחסי ציבור שתעבוד במקביל לדובר.
כיצד האינטרנט השפיע על יחסי הציבור?
ההשפעה הגדולה ביותר של האינטרט היא שכעת מתאפשר לנו למדוד אפקטיביותשל יחסי ציבור. אם זה באמצעות בדיקת כמות הגולשים שהגיעה אלינו דרך אתר בו פורסם אייטם שלנו ועד בדיקת המודעות למותג כמדד של כמות חיפושי המותג באינטרנט (למשל המודעות לסרט “במבי” כנראה גדלוה ויחסי הציבור היו מוצלחים אם ראינו שיש כמות חיפוסים רבה במנועי חיפוש של הביטוי “במבי”.
מה ההבדל בין יועץ תקשורת לבין אישיחסי ציבור?
מרבית עבודתם של יועץ התקשורת ואיש יחסי הציבור חופפת אולם קיים גם שוני ביניהם. תפקידו של יועץ התקשורת הינו לקדם את הלקוח שלו ולהציגו באופן חיובי. בצורה זו יכול להשפיע במישרין ובעקיפין של ביצועי הלקוח באמצעות חשיפה תקשוריתית בונה וממוקדת. במילים אחרות, לפרסום האינפומציה הארגונית ישנה מטרה שמעבר לחשיפה עצמה ועל היועץ הארגוני לראות את התמונה הכוללת ולהנחות את המלכי האינטראקציה עם התקשורת. כל האמור נכון גם לגבי איש יחסי הציבורר והשוני המהותי הוא במידת האינטראציה עם מדיומי התקשורת. בעוד שאיש יחסי הציבור יהיה החוט המקשר בפועל בין הלקוח והתקשורת, יקדם כל חשיפה ויהייה חזיתת עבור הלקחות, רבים מיועצי התקשורת ישארו ברקע ולא יקחו תפקיד אקטיבי בעת החסיפה. יש לציין כי חלק מיועצי התקשורת כן יפעלו בשטח אולם אז ההבדל היחידי בין שתי הפונקציות ישאר שמם. קרא אודות: בחירת יועץתקשורת, רשימת משרדי יחסי ציבור, יחסי ציבור באינטרנט